Zdrowie

Olejek z oregano. Na co pomaga i jak go stosować?

Oregano znajdziemy przede wszystkim w sklepach spożywczych: w doniczkach jako świeże zioło i na półkach z suszonymi przyprawami. Co bardziej dociekliwi wypatrzą je w składzie kosmetyków. Warto docenić jego właściwości lecznicze.

Oregano stosowano w medycynie naturalnej od wieków i przy wielu schorzeniach – od dolegliwości układu oddechowego i pokarmowego, po problemy skórne. W starożytnej Grecji i Rzymie wykorzystywano je jako najsilniejsze naturalne antidotum na truciznę oraz jako roślinę idealną na ból mięśni. Jednak to dzięki współczesnej medycynie i badaniom naukowym poznaliśmy lepiej jego substancje aktywne i właściwości terapeutyczne. Dzisiaj cenione jest przede wszystkim za działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe.

Zastosowanie lecznicze oregano

Lebiodka pospolita (Origanum vulgare), zwana popularnie oregano lub dzikim majerankiem, może być stosowana w postaci świeżych liści, suszu lub olejku eterycznego. Zawarte w oregano substancje, takie jak tymol, karwakrol i seskwiterpeny wykazują silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Najskuteczniejszy ze względu na stężenie i przyswajalność składników jest forma olejku. Wspomaga układ immunologiczny, pomaga zwalczać pasożyty i stosuje się go przy infekcjach bakteryjnych, wirusowych oraz grzybiczych. Obok olejku z chrzanu i czosnku, jest tym, który silnie działa na bakterie: E. coli, Salmonella, Listeria monocytogenes czy grzyby Candida albicans. Ponadto posiada właściwości odtruwające organizm, na przykład po zjedzeniu nieświeżych produktów spożywczych, ponieważ zatrzymuje rozwój drobnoustrojów w organizmie.
Ze względu na właściwości antyseptyczne i łagodzące ból, olejek z oregano pomaga w schorzeniach i chorobach dermatologicznych: egzemie, łuszczycy, grzybicy skóry i paznokci. Napary z oregano stosuje się także w przypadku trudno gojących się ran oraz w przeciwdziałaniu powstawania odleżyn u osób obłożnie chorych.

Oregano na odporność i witalność

Oregano zawiera składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu: flawonoidy i minerały – cynk, wapń, żelazo, magnez, potas, sód. Jest także dobrym źródłem witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, ale także ułatwia asymilację żelaza, jest niezbędna w syntezie kolagenu, wzmacnia dziąsła i zęby. Ponadto w oregano znajduje się witamina A, która korzystnie wpływa na narząd wzroku, E – zwana witaminą młodości, K, która odgrywa ważną rolę w krzepliwości krwi oraz witaminy z grupy B – odpowiedzialne m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Lebiodka pospolita posiada więcej korzystnych dla zdrowia właściwości. Zalecana jest w przypadku bezsenności, wpływa na pamięć i koncentrację, pobudza apetyt, ogranicza skurcze mięśni i pomaga w schorzeniach reumatycznych oraz alergiach.
Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois dowiedli także, że działanie oregano jest zbliżone do działania leków podawanym diabetykom. Oznacza to, że wspomaga leczenie cukrzycy typu 2. Dzieje się tak na skutek blokowania enzymów DPP-4 oraz PTP1B, które pełnią ważną rolę w wydzielaniu insuliny.

Oregano na poprawę trawienia

Napar lub olejek z oregano zwiększa wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a przez to przyczynia się do lepszego trawienia pokarmów. Ze względu na działanie odtruwające, moczopędne i wiatropędne oraz przeciwbiegunkowe pomocny jest także w chorobach i schorzeniach układu pokarmowego. Napar z lebiodki stosowany jest przy atonii jelit, wzdęciach i zaparciach, niestrawności, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy spowodowanej m.in. zakażeniem H. pylori czy niedoczynności wątroby.
Olejek z oregano, a właściwie zawarty w nim karwakrol i tymol, działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i rozkurczowo. Karwakrol działa m.in. moczopędnie i żółciopędnie oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Uczeni z Long Island University w Nowym Jorku przeprowadzili nawet badania dotyczące wpływu karwakrolu w niszczeniu komórek rakowych prostaty. W przypadku tymolu udowodniono natomiast jego skuteczność w zwalczaniu pasożytów oraz opornych na antybiotyki bakterie, na przykład gronkowca złocistego.
Oregano jest także bogatym źródłem błonnika, który pełni ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Odpowiada za lepszą perystaltykę jelit, wpływa na zmniejszenia uczucia głodu i przyczynia się do regulacji rytmu wypróżnień.

Jak stosować olejek oregano?

Olejek przyjmuje się najczęściej doustnie, ale oprócz formy płynnej dostępne są także kapsułki z ekstraktem z oregano. Niezależnie od formy należy pamiętać o właściwym dawkowaniu i sposobie podawania. Ze względu na ostry smak, oregano może podrażniać jamę ustną i przewód pokarmowy. Stosując je profilaktycznie i w łagodnych dolegliwościach, zaleca się rozcieńczać 1–2 krople olejku na szklankę wody lub soku. Można go też łączyć z oliwą z oliwek i miodem, by złagodzić jego smak. Dawkowanie uzależnione jest od rodzaju i nasilenia dolegliwości, dlatego uważnie przeczytajmy ulotkę dołączoną do opakowania. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż tydzień. Pamiętajmy, że przedawkowanie szkodzi zdrowiu – niszczy naturalną i potrzebną florę bakteryjną.
Kupując olejek z oregano, zwróćmy także uwagę na jego skład. Ważne, by wybrać taki, który zawiera stuprocentowy ekstrakt z oregano. W innym przypadku musimy się liczyć z niższą jakością oraz mniejszą skutecznością właściwości leczniczych.

Oregano działa wykrztuśnie i przeciwbólowo

Oregano działa rozkurczowo i wykrztuśnie, dlatego pomaga w nieżytach górnych dróg oddechowych. Wspomaga wydzielanie śluzu, który ułatwia odkrztuszanie, dlatego olejek z oregano można stosować przy przeziębieniu, uporczywym kaszlu, zapaleniu oskrzeli, ale także w przypadku astmy oraz infekcji zatok i gardła.
W leczeniu przeziębienia można stosować oregano doustnie, ale można i w innych formach podania. Najprostszą są inhalacje (kilka kropel do miski z ciepłą wodą), w przypadku mocno zatkanego nosa, można także wdychać olejek bezpośrednio z buteleczki. Na ból gardła pomogą płukanki (kilka kropel należy rozpuścić w szklance wody) lub przyjmowanie podjęzykowe (2–3 krople rozpuścić w łyżeczce oliwy i trzymać pod językiem). Pamiętajmy jednak, że za każdym razem, gdy domowe sposoby kuracji – nawet tak wspaniałym składnikiem jak oregano – nie przynoszą efektów, należy skontaktować się z lekarzem.

Przeciwwskazania do zażywania olejku z oregano

Nadmiar oregano utrudnia przyswajanie żelaza, a stosowany niewłaściwie olejek może podrażniać przewód pokarmowy. W przypadku dzieci przyjmowanie i dawkowanie powinno być uzgodnione z lekarzem. Olejku nie powinny stosować kobiety w ciąży i w okresie laktacji. Skutkiem ubocznym może być też reakcja alergiczna lub podrażnienie układu pokarmowego.

Jeśli jednak zachowujemy umiar i środki ostrożności, to oregano możemy stosować w domu na różne sposoby. Uprawiać na parapecie jako roślinę ozdobną lub dodawać świeże oregano do sałatek, makaronów czy pizzy, by wzbogacić ich smak. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia. Aby mieć własną przyprawę i ziele do naparów, można ją wówczas zbierać i suszyć, zawieszoną w pęczkach w przewiewnym miejscu.

Komentarze