Kim jesteśmy?
Serwis synergiczni.pl jest miejscem dla osób poszukujących sprawdzonych informacji. Eksplorujemy świat najnowszych doniesień dotyczących szeroko pojętego dobrego samopoczucia człowieka, które rozumiem szeroko. To, jak się czujemy, zależy od naszego otoczenia. Środowisko (i te naturalne i te społeczne) ma wpływ na nasze funkcjonowanie. Dlatego poszukujemy informacji o ekologii w skali makro (świata) i mikro (własnego mieszkania, ogródka). Zbieramy informacje o psychologii i nie zamykamy się na jeden sposób pojmowania naszych emocji, ale bierzemy pod uwagę kontekst kulturowy, religijny, żywieniowy. Zgromadziliśmy ekspertów zajmujących się odżywianiem, sportem, medycyną. Wszyscy mają za sobą odpowiednie wykształcenie, doświadczenie. Łączy ich jednak coś więcej: pasja. Między innymi do dzielenia się wiedzą. Wiemy, że w dzisiejszym szumie informacyjnym trudno jest odnaleźć wiarygodne informacje. Dlatego zawsze podajemy weryfikowalne źródła naszych artykułów.
Dagmara Bartosińska dietetyczka z pasji i wykształcenia. Jej specjalizacje to dietetyka kliniczna oraz psychodietetyka. W swojej pracy zawodowej opiera się na wiarygodnych dowodach naukowych. Zwolenniczka świadomej zmiany nawyków żywieniowych oraz holistycznego podejścia do zdrowia.
Marcin Bogucki, ukończył studia na wydziale Fizyki, ale żeby realizować swoją życiową pasję rozpoczął naukę akademicką od początku. Obecnie, należąc pewnie do nielicznego grona fizyków – dietetyków stara się podpowiadać ludziom jak prowadzić zdrowe, satysfakcjonujące życie. Fascynuje go wpływ psychiki na ludzkie ciało i odwrotna relacja wpływu ciała na psychikę. Entuzjasta wszelkiej aktywności fizycznej, trener personalny z wieloletnim doświadczeniem. Wiele swoich wolnych chwil spędza przed akwarium obserwując ryby z biotopu jeziora Malawi.
Klaudia Gargol jest dietetyczką i edukatorką, specjalizującą się w szeroko pojętej suplementacji oraz ziołolecznictwie. W pracy zawodowej kieruje się zasadami EBN (Evidence Based Nutrition) oraz doświadczeniem zdobytym w pracy z pacjentami. Zwolenniczka prostoty w kuchni (prosto, szybko – oraz bardzo zdrowo). Jaka powinna być dobra suplementacja, według Klaudii? Świadoma i celowana.
Magda Leonkiewicz jest dietetykiem, który specjalizuje się w żywieniu dzieci, w tym młodych sportowców. To im poświęciła szereg warsztatów żywieniowych oraz pracę doktorską, którą przygotowuje. Ciekawią ją mechanizmy działania składników aktywnych zawartych w roślinach oraz ich wpływ na zdrowie. Uwielbia łączyć podróże z odkrywaniem nowych regionalnych smaków. Jest miłośniczką roślin, zarówno na talerzu jak też w ogrodzie i uważa, że to dzięki nim życie nabiera barw 😉
Maciej Mosiewicz jest biologiem, którego szczególnie interesują procesy zachodzące na poziomie komórkowym organizmu człowieka oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Suplementy diety, oprócz oczywistej strony naukowej, ciekawią go również od tej technologicznej, a zakres ten obejmuje procesy produkcyjne, nowoczesne metody pozyskiwania składników aktywnych, innowacyjne formy podawania oraz badania jakościowe. Miłośnik bezkręgowców, w szczególności Ecdysozoa o 3 parach odnóży i 2 parach skrzydeł. Ogromny pasjonat wszystkiego co ma dwa koła i silnik pomiędzy nimi. Jednym zdaniem: turystyka i sport motocyklowy zawsze, wszędzie i w każdym wydaniu.