Cynamon nie tylko od święta
Cynamon najczęściej kojarzy się nam ze świętami. To jego aromat zapada nam w pamięć, często jest także używany jako ozdoba. Warto o nim pamiętać nie tylko od święta, gdyż ma wiele cennych właściwości.
Mimo, że istnieją cztery główne odmiany cynamonu, to dwie na nich: cejloński i cassia są najbardziej popularne. Najdroższym i najbardziej cenionym jest cynamon cejloński, charakteryzujący się słodkim smakiem. Laski tej odmiany są bardziej miękkie i łatwo można je zmielić. Cynamon cejloński jest sprzedawany w sklepach specjalistycznych. Cassia natomiast jest zdecydowanie bardziej twardy i ciemniejszy, zazwyczaj właśnie ta odmiana króluje w naszych sklepach.
Znany nie od dziś
Cynamon to jedna z najstarszych przypraw. Istnieje o nim wzmianka już w pierwszych księgach Starego Testamentu. Był on wykorzystany do celów leczniczych od najdawniejszych czasów. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki i bolesności miesiączek. Popularność zdobył również działaniem dodającym energii, witalności. Dodatkowo stosowany był na poprawę krążenia i rozgrzania organizmu.
Dlaczego warto wprowadzić cynamon do swojej kuchni?
- Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
- Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
- Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 roku w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada od około jednej czwartej do 1 łyżeczki cynamonu.
- Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.
- W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
- Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
- Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
- Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
- Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
- Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.