Superfood: żurawina wzmacnia odporność i ma korzystny wpływ na układ moczowy kobiet
Ten niewielki owoc z rodziny borówek to potężne źródło witamin, antyoksydantów i substancji wykazujących działanie antybakteryjne.
Pochodząca z obszaru Ameryki Północnej roślina była przez rdzennych Amerykanów uznawana za świetny środek na problemy z pęcherzem. Jak widać Indianie wykazali się znakomitą intuicję, bo do dziś suplementy z żurawiny oraz same owoce polecane są przy takich problemach. Te niewielkie, rosnące na podmokłych terenach owoce z rodziny borówek szybko docenili przybyli do Ameryki osadnicy z Europy, którzy chętnie podawali żurawinę i przetwory z niej dzieciom oraz osobom osłabionym, pozbawionym apetytu. Po dziś sos z żurawiny jest niezbędną częścią obiadu na Święto Dziękczynienia, co najlepiej podkreśla jej znacznie dla osadników.
Co znajdziesz w tym artykule
Żurawina i odporność organizmu
Prowadzone przez lata badania pokazują, że żurawina to owoc wspomagający naszą odporność. Stanowi bowiem bogate źródło związków polifenolowych (m.in. flawonoidy, antocyjanidyny, flawonole) i wykazujących działanie przeciwutleniające [1,2]. Proantocyjanidyny (silne polifenole) są w stanie pielęgnować wyściółkę jelit, w której znajduje się znaczna większość układu odpornościowego[3].
Witaminy w żurawinie
Żurawina jest też prawdziwą bombą witaminową! W środku czerwonych owoców skrywa się bogactwo witaminy C, witaminy E, witamin z grupy B oraz w minerały takie jak: wapń, magnez, fosfor, potas, cynk[4].
Jednak to działanie antybakteryjne wydaje się być najcenniejsze. Jak pokazują wyniki badań, suplementacja żurawiny może wykazywać korzystny wpływ na układ moczowy kobiet, co związane jest ze zmniejszeniem ilości bakterii E.coli w moczu, na skutek osłabienia ich przyczepności do powierzchni komórek.**
Kobiety, pamiętajcie o żurawinie
Żurawina oraz jej przetwory lub suplementy są szczególnie przydatne kobietom, które ze względu na budowę anatomiczną znacznie częściej borykają się z problemami układu moczowego. Z badań przeprowadzonych w 2016 roku przez Amerykańskie Stowarzyszenie na Rzecz Żywienia wynika, że wyciąg z żurawiny jest najczęściej polecanym specyfikiem dla kobiet mogących mieć problem z układem moczowym.
Wyciąg z żurawiny wpływa pozytywnie na układ krążenia, a nawet pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami. Z testu przeprowadzonego na grupie 78 osób z nadwagą wynika, ze wprowadzenie do diety jednej szklanki soku z żurawiny dziennie reguluje poziom cukru we krwi, co zapobiega napadom głodu[6].
Źródła:
- Adv. Nutr. 2013; 4:618–632.
- Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2009; 49:741-781.
- Biomed. Res. Int. 2018; 2018:8584136.
- Dane zaczerpnięte FoodData Central (usda.gov) w przeliczeniu na 100 g żurawiny.
- Current Bioactive Compounds, Vol. 7 , Issue 1 , 2011.
- EurJ Nutr. 2019 Apr;58(3):1223-1235.
Adv Nutr. 2016 May; 7(3): 498–506.
J Am Geriatr Soc. 2014 Jan; 62(1): 103–110.