Zdrowie

Cynamon nie tylko od święta

Cynamon najczęściej kojarzy się nam ze świętami. To jego aromat zapada nam w pamięć, często jest także używany jako ozdoba. Warto o nim pamiętać nie tylko od święta, gdyż ma wiele cennych właściwości.

Mimo, że istnieją cztery główne odmiany cynamonu, to dwie na nich: cejloński i cassia są najbardziej popularne. Najdroższym i najbardziej cenionym jest cynamon cejloński, charakteryzujący się słodkim smakiem. Laski tej odmiany są bardziej miękkie i łatwo można je zmielić. Cynamon cejloński jest sprzedawany w sklepach specjalistycznych. Cassia natomiast jest zdecydowanie bardziej twardy i ciemniejszy, zazwyczaj właśnie ta odmiana króluje w naszych sklepach.

Znany nie od dziś

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw. Istnieje o nim wzmianka już w pierwszych księgach Starego Testamentu. Był on wykorzystany do celów leczniczych od najdawniejszych czasów. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki i bolesności miesiączek. Popularność zdobył również działaniem dodającym energii, witalności. Dodatkowo stosowany był na poprawę krążenia i rozgrzania organizmu.

Dlaczego warto wprowadzić cynamon do swojej kuchni?

  1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
  2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
  3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 roku w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada od około jednej czwartej do 1 łyżeczki cynamonu.
  4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.
  5. W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
  6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
  7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
  8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
  9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
  10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.
Komentarze