Nasz przepis: Burger z buraka i kaszy jaglanej

vege burger synergiczni

Burger z buraka i kaszy jaglanej to trochę zabawy w kuchni i masa radości z jedzenia. Najtrudniejszym momentem jest formowanie roślinnego kotlecika. Najłatwiej piec go w piekarniku. Jeśli ktoś ma dużą wprawę, może wykorzystać patelnię, ale wówczas należy uważać, by nie rozpadł się podczas przekładania. Dlaczego: nie wykorzystaliśmy w nim zbędnych dodatków, które miałyby za zadanie jedynie go skleić. Warto poćwiczyć 😉

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 st. C (funkcja pieczenia góra-dół). Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ugotowanej kaszy jaglanej razem z rozgniecioną widelcem fasolą, słonecznikiem, oliwą oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać i zagnieść na formę kotleta. Wstawić do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – piec 20 minut z jednej oraz 20 minut z drugiej strony. Sos przygotować łącząc wegański majonez z drobno posiekaną natką pietruszki, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojonym w drobną kosteczkę ogórkiem. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Gotowym sosem posmarować wnętrze grahamki. Na dolną warstwę bułki wyłożyć rukolę, następnie burgera, plastry pomidora i cebuli. Zamknąć, dokładając górną warstwę bułki.

Składniki:

  • Bułka grahamka (90g)
  • garść rukoli
  • ½ sztuki małego pomidora
  • 10g czerwonej cebuli

Sos:

  • 2 łyżeczki wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały ogórek kiszony
  • sól, pieprz

Burger:

  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki fasoli czerwonej konserwowanej
  • ¼ sztuki buraka
  • 1 łyżka słonecznika
  • łyżeczka ulubionej oliwy smakowej
  • pół łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli, pieprzu, papryczki chilli, oregano

Wartość odżywcza: 665 kcal;
22,4g białka;
100,6g węglowodanów,
26,1g tłuszczów,
14,7g błonnika

Klaudia Gargol jest dietetyczką i edukatorką, specjalizującą się w szeroko pojętej suplementacji oraz ziołolecznictwie. W pracy zawodowej kieruje się zasadami EBN (Evidence Based Nutrition) oraz doświadczeniem zdobytym w pracy z pacjentami. Zwolenniczka prostoty w kuchni (prosto, szybko – oraz bardzo zdrowo ?). Jaka powinna być dobra suplementacja, według Klaudii? Świadoma i celowana.
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.