Nasz przepis: Burger z buraka i kaszy jaglanej
Burger z buraka i kaszy jaglanej to trochę zabawy w kuchni i masa radości z jedzenia. Najtrudniejszym momentem jest formowanie roślinnego kotlecika. Najłatwiej piec go w piekarniku. Jeśli ktoś ma dużą wprawę, może wykorzystać patelnię, ale wówczas należy uważać, by nie rozpadł się podczas przekładania. Dlaczego: nie wykorzystaliśmy w nim zbędnych dodatków, które miałyby za zadanie jedynie go skleić. Warto poćwiczyć 😉
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200 st. C (funkcja pieczenia góra-dół). Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ugotowanej kaszy jaglanej razem z rozgniecioną widelcem fasolą, słonecznikiem, oliwą oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać i zagnieść na formę kotleta. Wstawić do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – piec 20 minut z jednej oraz 20 minut z drugiej strony. Sos przygotować łącząc wegański majonez z drobno posiekaną natką pietruszki, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojonym w drobną kosteczkę ogórkiem. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Gotowym sosem posmarować wnętrze grahamki. Na dolną warstwę bułki wyłożyć rukolę, następnie burgera, plastry pomidora i cebuli. Zamknąć, dokładając górną warstwę bułki.
Składniki:
- Bułka grahamka (90g)
- garść rukoli
- ½ sztuki małego pomidora
- 10g czerwonej cebuli
Sos:
- 2 łyżeczki wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały ogórek kiszony
- sól, pieprz
Burger:
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 4 łyżki fasoli czerwonej konserwowanej
- ¼ sztuki buraka
- 1 łyżka słonecznika
- łyżeczka ulubionej oliwy smakowej
- pół łyżki sosu sojowego
- szczypta soli, pieprzu, papryczki chilli, oregano
Wartość odżywcza: 665 kcal;
22,4g białka;
100,6g węglowodanów,
26,1g tłuszczów,
14,7g błonnika