Zdrowie

Magnez kontra migrenowy ból głowy

Migrena potrafi skutecznie niszczyć życie. Uporczywy, silny ból głowy, który trudno stłumić nawet mocnymi lekami można odegnać magnezem. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy badający migrenę.

Dlaczego magnez może być tak istotny przy dolegliwościach bólowych? Odgrywa on istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia neuroprzekaźników, poziomu tlenku azotu i innych czynników wpływających na częstotliwość i nasilenie migreny. W 1998 roku pismo Clinical Neuroscience opublikowało badania, które ujawniły, że do 50 procent osób podczas ostrego ataku migreny obniżyło poziom zjonizowanego magnezu w organizmie. Odpowiedni poziom tego minerału może być więc tarczą chroniąca przed migreną.

600 mg magnezu kontra ból

Do takich wniosków doszedł między innymi niemiecki neurolog Andreasa Peikerta. Według jego odkrycia osoby często cierpiące na migrenę mogą zmniejszyć częstotliwość ataków, jeśli codziennie będą dodatkowo zażywać 600 mg magnezu.
W połowie lat 90. w randomizowanych, kontrolowanych badaniach wzięło udział 81 osób. W grupie osób, które otrzymywały 600 mg magnezu dziennie, między 9 a 12 tygodniu zaobserwowano zmniejszenie częstości napadów o 41,6% (przy 15,8% w grupie otrzymującej placebo). U osób przyjmujących magnez nastąpiło również zmniejszenie nasilenia i czasu trwania bólów głowy oraz ograniczenie użycia leków.

Pomoc w trudnych przypadkach

Kuracja pomogła nawet osobom, które wcześniej miały kilka ataków migreny tygodniowo. Dzięki niej bóle głowy wprawdzie nie zniknęły, ale zdarzały się o połowę rzadziej. U 8% badanych pojawiło się niepożądane działanie uboczne dużej dawki magnezu (dolegliwości żołądkowe i biegunki).

Czym jest migrena?

Przyczyny migreny wciąż są dosyć tajemnicze. Przez długi czas uważano, że ból wywoływany jest między innymi przez skurcz naczyń krwionośnych wewnątrzczaszkowych i rozkurcz zewnątrzczaszkowych, co prowadzi do obrzęku okołonaczyniowego. Najnowsze badania prowadzą jednak neurologów w głąb naszej głowy, gdzie na zakończeniach nerwowych uwalniane są neuropeptydy. Białka te drażnią opony mózgowe i receptory bólowe.

Czynniki sprzyjające migrenie:

  • zbyt małe lub zbyt rzadkie posiłki
  • niektóre produkty: czerwone wino, wędliny, sery żółte, skorupiaki
  • zbyt duże ilości kawy
  • hormony żeńskie (szczególnie podczas miesiączki, hormonalnej terapii zastępczej, zażywania pigułek antykoncepcyjnych czy podczas menopauzy)
  • zaburzenia snu (zbyt krótki lub zbyt długi sen, tzw. migreny weekendowe)
  • zwyrodnienia kręgosłupa
  • napięcie mięśni karku
  • zmiany ciśnienia
  • hałas, intensywne zapachy, jaskrawe, migoczące światło
  • zbyt długie oglądanie telewizji
  • gorące kąpiele
  • sytuacje stresujące
  • depresja

Źródła:

  1. Clin Neurosci. 1998;5(1):24-7.
  2. Cephalalgia. 1996 Jun;16(4):257-63.
Komentarze