Jaki tran będzie najodpowiedniejszy dla dzieci a jaki dla dorosłych 

Jaki Tran Bedzie Najodpowiedniejszy Dla Dzieci A Jaki Dla Doroslych

Czym się kierować przy wyborze tranu dla dzieci, a czym dla dorosłych? Czy jest dostępny uniwersalny tran dla całej rodziny? Zapraszamy do lektury.

Jak wybrać dobry tran dla dzieci a jaki dla dorosłych, by mieć pewność, że będzie w pełni bezpieczny i jednocześnie wartościowy? Zacznij od sprawdzenia producenta – jeśli będzie to znana i nagradzana marka, to możesz być spokojny. Taki produkt przechodzi szereg badań, nie tylko pod kątem czystości, ale również pod kątem składu jakościowego, jak i ilościowego, czyli zawartości poszczególnych składników i witamin.

Co znajdziesz w tym artykule

Tran – jaki wybrać?

Tran – jakie ma właściwości, jak w prawidłowy sposób go dawkować oraz jakie są przeciwwskazania do jego podania? Tran od wielu lat jest znany i stosowany zarówno u osób dorosłych jak i dzieci. Jako naturalny środek jest ceniony nie tylko ze względu na swoje pochodzenie, ale również ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jaki tran będzie najlepszy? Jak wybrać dobry tran dla dziecka, a który tran będzie dobry dla dorosłych? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.

Tran jest ciekłym tłuszczem otrzymywanym ze świeżej wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Jego wysoka cena jest podyktowana procesem pozyskiwania w trosce o środowisko naturalne. Dodatkowo, tran jest badany na obecność metali ciężkich, dioksyn a także innych zanieczyszczeń.

Tran należy do produktów naturalnych, czasami jest wzbogacany witaminami, substancjami zapachowymi czy smakowymi. Za jego lecznicze właściwości odpowiada szereg składników:

  • Witamina A.
  • Witamina D.
  • Witamina E.
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).

Tran ma udowodniony wpływ na odporność organizmu, wspomaga układ immunologiczny. Dodatkowo, dane naukowe wskazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 są niezbędne do prawidłowego procesu metabolicznego.

Jaki tran jest najzdrowszy?

Tran z rekina, a dokładniej olej pozyskiwany z jego wątroby jest bardzo cennym koncentratem o właściwościach wspomagających odporność. Dzięki zawartości alkilogliceroli, skwalenu i kwasów omega-3, olej z wątroby rekina wspomaga proces tworzenia białych krwinek, stymuluje makrofagi do fagocytozy oraz reguluje aktywność limfocytów, granulocytów i monocytów. Skwalen i alkiloglicerole będą przynosiły największe korzyści, jeśli będą dostarczane wspólnie, gdyż działają na zasadzie synergizmu.

Olej z wątroby rekina zawiera w swoim składzie kwasy omega-3, ale mniej niż tran, dlatego nie powinien być uznawany za ich źródło. Jest głównie produktem na wzmocnienie odporności.

Olej z wątroby rekina ze względu na zawartość kwasów omega-3, jest przeciwwskazany u osób ze skazami krwotocznymi i przyjmującymi leki przeciwzakrzepowe. Nie powinno się go także podawać w okresie intensywnego nasłonecznienia – zwłaszcza latem, w czasie suplementacji preparatami multiwitaminowymi i witaminami A, D, E oraz stosowania preparatów zawierających kwasy omega-3 i omega-6. U osób zażywających leki na nadciśnienie może prowadzić do omdleń spowodowanych gwałtownym spadkiem ciśnienia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci poniżej 2 roku życia to kolejne grupy, u których nie powinno stosować się preparatów zawierających olej z wątroby rekina lub kwasy omega.

Tran z dorsza jest pozyskiwany z wątroby dorsza. W jego składzie również znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-3 – w tym kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), a także witaminę A i D. Tran z dorsza korzystnie wpływa na proces widzenia i układ krążenia, a także na wzrost kości i zębów. Jest dobrym tranem na stawy. Do najczęstszych skutków ubocznych stosowania tranu z dorsza zalicza się: brak apetytu, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, takie jak nudności i wzdęcia, wielomocz i wzrost masy ciała.

Tran w kapsułkach jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości, które są uzależnione od zawartości kwasów omega 3 i 6. U osób, które regularnie spożywają zalecaną dawkę kwasów omega-3, można zauważyć ubytek tkanki tłuszczowej i zmniejszenie wskaźnika BMI. Dzięki zawartości kwasów DHA oraz EPA w tranie, obserwujemy pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz całego układu nerwowego. Dodatkowo, tran wspomaga procesy odpornościowe, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, wspiera prawidłową pracę mózgu, ma korzystny wpływ na wzrok i stan kości oraz zębów, a także na włosy i paznokcie.

Jaki tran kupić i czym się kierować przy wyborze? Warto zwracać uwagę na zawartość wyżej opisanych kwasów w pojedynczej dawce preparatu, ponieważ bardzo często producenci podają informację o zawartości omega 3 w przeliczeniu na dawkę dobową suplementu.

Jaki tran wybrać dla dzieci?

Najlepszy tran dla dziecka, to ten który Twoje dziecko będzie chętnie przyjmowało. Wybierając tran dla swojego dziecka zwróć uwagę na kilka ważnych rzeczy. Po pierwsze – forma. Dzieci najchętniej będą przyjmowały preparaty smakowe i zapachowe, np. w postaci płynnej lub w formie żelek czy kapsułek do żucia. Po drugie – ważna jest zawartość składników dodatkowych, takich jak witaminy oraz kwasy omega 3 i 6.  Jeżeli produkt zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki i substancje słodzące – zrezygnuj z niego i wybierz inny. Pamiętaj, że tylko regularne zażywanie tranu przez Twoje dziecko będzie miało korzystny wpływ na jego zdrowie. Po dłuższym stosowaniu znacząco zwiększa się naturalna odporność, a także pozytywnie wpływa na wzmocnienie kości, zębów, włosów i paznokci oraz poprawia pracę mózgu.

Jaki tran wybrać dla dorosłych?

Wybierając tran dla dorosłych trzeba najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie – jakiego preparatu szukasz? Do czego ma być przeznaczony? Na jakiej poprawie Ci zależy? Obecnie na rynku jest wiele produktów. Jedne są dedykowane osobom w celu poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci, inne będą wspomagały proces odchudzania, a jeszcze inne będą przeznaczone dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zastanawiasz się jaki tran jest najskuteczniejszy? Wybierając preparat czytaj etykiety, sprawdzaj zawartość tranu i substancji dodatkowych, takich jak witaminy, kwasy omega 3 i 6 oraz staraj się wybierać produkty naturalne, bez substancji zapachowych i konserwantów.

Jaki tran wybrać dla nastolatków?

Młodzież w okresie dojrzewania ma zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i witaminy. Dorastający nastolatek potrzebuje produktów, które będą wspomagały jego prawidłowy rozwój i wzrost. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się tran, który ze względu na wysoką zawartość witamin i NNKT będzie wzmacniał kości i zęby, poprawiał stan skóry i wspomagał proces widzenia. Dodatkowo, regularne stosowanie tranu zapobiega krzywicy, wzmacnia odporność, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Tran korzystnie wpłynie na prawidłowe funkcjonowanie rozwijającego się mózgu, ale także innych układów, w tym nerwowego. Tran jest również dobry na pamięć, a jego regularne stosowanie  zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia oraz poprawia koncentrację, co jest szczególnie ważne w okresie edukacji.

Jaki tran wybrać dla seniora?

Wybierając tran dla seniora postaw na tran o wysokiej zawartości witaminy D, aby wzmocnić odporność i układ kostny. Z kolei w profilaktyce i wspomagająco w leczeniu chorób układu krążenia czy cukrzycy najlepszy będzie tran o wysokiej zawartości NNKT i kwasów omega-3. Jeżeli chcesz poprawić pamięć i funkcjonowanie mózgu wypróbuj olej z wątroby rekina.

Źródła:

  1. Materac E., Marczyński Z., Bodek K. H.: Rola kwasów tłuszczowych OMEGA-3
    i OMEGA-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, nr 2, s. 225–233.
  2. Loftsson T. et al.: Fatty acids from cod-liver oil as skin penetration enhancers, Pharmazie 1995, 50(3):188-90.
  3. Sousa R. O. et al.: Collagen from Atlantic cod (Gadus morhua) skins extracted using CO2 acidified water with potential application in healthcare, Journal of Polymer Research, 2020, 27(3).
  4. Zdrojewicz Z., Adamek M., Machelski A i wsp.: Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna, 2015, nr 18, s. 137–143.
  5. Kolanowski W.: Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych, Bromatologia
    i Chemia Toksykologiczna, 2007, nr 3, s. 229–237.
  6. Stark K. D., Park E. J., Maines V. A. et al.: Effect of a fish-oil concentrate on serum lipids in postmenopausal women receiving and not receiving hormone replacement therapy in a placebo controlled, double-blind trial, The American Journal of Clinical Nutrition, 2000, nr 72(2), s. 389–394.
  7. Karłowicz–Bodalska K., T. Bodalski T.: Nienasycone kwasy tłuszczowe, ich właściwości biologiczne i znaczenie w lecznictwie, Postępy Fitoterapii, 2007, nr 1, s. 46–56.
Z wykształcenia jestem specjalistą Zdrowia Publicznego oraz technikiem farmaceutycznym. Zawodowo zajmuję się wdrażaniem rozwiązań z zakresu telemedycyny. Interesuję się naturalnymi kosmetykami. Lubię czytać składy, rozszyfrowywać poszczególne składniki preparatu i ich wpływ na skórę. Rodzinie i znajomym doradzam, który kosmetyk sprawdzi się w ich przypadku. W wolnym czasie lubię usiąść z filiżanką dobrej kawy, otulić się kocem i planować podróże, zwłaszcza po Polsce. Kocham Gdańsk – jest piękny o każdej porze roku. Spacery brzegiem morza i lampka wina - to recepta na wspaniały weekend w tym mieście.
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.