Jakie właściwości ma tran z sardeli peruwiańskich?
Jakie właściwości ma tran z sardeli peruwiańskich? Czy warto zacząć go stosować? Sprawdź sam!
Sardele peruwiańskie żyją w czystej wodzie na wybrzeżu Południowej Ameryki i żywią się planktonem bogatym w kwasy omega-3. To właśnie dzięki takiemu pożywieniu tkanki ryb są cennym źródłem kwasów tłuszczowych. Tran z sardeli peruwiańskich jest uznawany za produkt najwyższej jakości, a jego regularne stosowanie jest korzystne dla zdrowia.
Tran z sardeli peruwiańskich – właściwości
Tran z sardeli peruwiańskich jest aktywnym biologicznie tranem w naturalnej postaci. Zawiera witaminę A i D3, jest również źródłem cennych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Zażywanie tranu z sardeli peruwiańskich wpływa na zdrową pracę układu krążenia, wspomaga system nerwowy, wzmacnia układ immunologiczny, pomaga w unormowaniu wagi, oczyszcza wątrobę, a także opóźnia procesy starzenia się komórek.
Z kolei tran z rekina zawiera wysokogatunkowy olej z wątroby rekina, alkiloglicerole, skwalen oraz witaminy A, D i E. Witamina A i D wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto witamina D jest niezbędna dla zapewnienia zdrowia kości
i zębów. Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, prawidłowym widzeniu oraz dobrej kondycji skóry. Witamina E jest znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, dlatego chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Tran z dorsza jest pozyskiwany z wątroby dorsza. Podobnie jak wcześniej opisane oleje rybie, zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 – w tym kwas eikozapentaenowy (EPA)
i dokozaheksaenowy (DHA) oraz witaminę A i D. Tran z dorsza ma korzystny wpływ na proces widzenia, wzrost kości i zębów, a także na układ krążenia. Do najczęstszych skutków ubocznych należą: bóle głowy, brak apetytu, wielomocz, wzrost masy ciała i zaburzenia neurologiczne.
Na co pomaga tran z sardeli peruwiańskich?
Tran z sardeli peruwiańskich ze względu na swoje prozdrowotne właściwości znalazł wiele zastosowań. Ma pozytywny wpływ na system nerwowy. Kwasy omega-3 zawarte w tranie z sardeli usprawniają przesyłanie impulsów nerwowych, co ma szczególne znaczenie podczas wzmożonego wysiłku umysłowego, gdyż ułatwi koncentrację i zapamiętywanie. Tran z sardeli peruwiańskich wspomaga pracę układu krążenia. Jest także polecany dzieciom i młodzieży w okresie dojrzewania, zwłaszcza podczas intensywnego wzrostu. Osoby osłabione, chore, a także będące w okresie rekonwalescencji oraz pacjenci w podeszłym wieku również często sięgają po ten produkt. Polecany jest także sportowcom podczas wzmożonego wysiłku fizycznego, gdyż ma pozytywny wpływ na regenerację organizmu.
Źródła:
- Emmet R. L. et al.: Pacific Sardine Northwest Ecology, CalCOFI Rep., Vol. 46, 2005,
1-22. - Cardenas-Quintana G., Meléndez M. T. F.: The Peruvian sardine, Sardinops sagax: Historical analysis of the fishery (1978–2005), Ciencias Marinas, 2015, 41(3): 203-216.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K. H.: Rola kwasów tłuszczowych OMEGA-3
i OMEGA-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, nr 2, s. 225–233. - Zdrojewicz Z., Adamek M., Machelski A i wsp.: Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna, 2015, nr 18, s. 137–143.
- Kolanowski W.: Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych, Bromatologia
i Chemia Toksykologiczna, 2007, nr 3, s. 229–237. - Stark K. D., Park E. J., Maines V. A. et al.: Effect of a fish-oil concentrate on serum lipids in postmenopausal women receiving and not receiving hormone replacement therapy in a placebo controlled, double-blind trial, The American Journal of Clinical Nutrition, 2000, nr 72(2), s. 389–394.
- Karłowicz–Bodalska K., T. Bodalski T.: Nienasycone kwasy tłuszczowe, ich właściwości biologiczne i znaczenie w lecznictwie, Postępy Fitoterapii, 2007, nr 1, s. 46–56.