Czy kolagen z dzikiego dorsza jest dobry?
Kolagen z dzikiego dorsza – poznaj jego właściwości, objawy niedoboru oraz możliwości zastosowania.
Zanim będziemy mogli definitywnie stwierdzić, czy kolagen z dzikiego dorsza jest dobry, ważne jest, aby wyjaśnić czym właściwie jest. Kolagen jest białkiem strukturalnym występującym w różnych tkankach zwierzęcych, które odpowiada za elastyczność, jędrność i ogólny wygląd skóry. Jego właściwości technologiczne mają fundamentalne znaczenie dla różnych gałęzi przemysłu, a obecnie zainteresowanie nim wzrasta ze względu na jego potencjalne właściwości bioaktywne [1].
Co znajdziesz w tym artykule
Naturalny kolagen z dzikiego dorsza
Skóra dorsza jest zrównoważonym i cennym źródłem kolagenu. Peptydy pochodzące z kolagenu mają wiele innych właściwości bioaktywnych takich jak: aktywność przeciwdrobnoustrojowa, zdolność wiązania minerałów, efekt obniżania poziomu lipidów, aktywność immunomodulacyjna oraz mają także korzystny wpływ na zdrowie skóry, kości czy stawów [2-4]. Kolagen z dorsza atlantyckiego dziko żyjącego odznacza się dużą skuteczność, co zawdzięcza swojej budowie chemicznej, która jest zbliżona do ludzkiego kolagenu. To co wyróżnia go od konkurencji, to przede wszystkim dużo wyższa biodostępność niż w przypadku przyjmowania chociażby kolagenu wieprzowego [5-6].
Kolagen z dorsza – dawkowanie
Obecnie na rynku mamy wiele preparatów z kolagenem z dorsza – najczęściej występuje kolagen w postaci proszku do samodzielnego dozowania, kolagen do picia oraz kolagen w tabletkach. W zależności od preparatu producenci zalecają różne dawkowanie – w przypadku preparatów w kapsułkach należy spożywać 3 kapsułki 1 raz dziennie oraz popić wodą (250 ml). Zalecana porcja dzienna to 3 kapsułki. W przypadku preparatów w proszku należy wsypać 1 porcję do naczynia, a następnie dodać 200 ml wody i wymieszać. Spożyć 1 raz dziennie w trakcie posiłku. 1 porcja = 1 miarka dołączona do opakowania. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Kolagen z dzikiego dorsza – opinie
Najczęściej wybieranymi preparatami z kolagenem z dzikiego dorsza są suplementy w tabletkach ze względu na wygodną formę, wysoką jakość surowców oraz dobry stosunek ceny do jakości. Klienci, którzy stosują suplementy z naturalnym kolagenem z dzikiego dorsza polecają te preparaty ze względu na: skład bez zbędnych sztucznych dodatków, wysoką zawartość kolagenu oraz szybko zauważalne efekty stosowania, które mają korzystny wpływ na zdrowie.
Kolagen z dorsza w proszku
Kolagen z dorsza w proszku jest uniwersalnym suplementem – korzystnie wpłynie nie tylko na naszą urodę, ale również na stawy. Suplementy z kolagenem często są wzbogacane o witaminę C, która wspomaga prawidłową produkcję kolagenu w celu zapewnienia właściwe funkcjonowanie kości, chrząstki i poprawia wygląd naszej skóry.
Kolagen z dorsza w tabletkach
Kolagen z dorsza w tabletkach jest alternatywą preparatów przeznaczonych do picia. Suplementy kolagenowe w tabletkach są również często wzbogacane wartościowymi witaminami, np. witaminą C. Te składniki są niezbędne nie tylko dla dobrej kondycji i zdrowia naszej skóry, ale również włosów, paznokci, kości oraz stawów. Przeczytaj również jakie inne suplementy należy rozważyć do włączenia, aby uzupełnić codzienną dietę.
Źródła:
- Hashim P. et al.: Collagen in food and beverage industries, International Food Research Journal 22(1): 1 – 8 (2015).
- Żelechowska E. et al.: Isolation and some properties of collagen from the backbone of Baltic cod (Gadus morhua), Food Hydrocolloids 24 (2010) 325–329.
- Coscueta E. R. et al.: Salt-cured Atlantic cod skin: a sustainable source of acid-soluble type I collagen, Preprints 2021 1-9.
- Ana M. Carvalho A. M. et al.: Evaluation of the Potential of Collagen from Codfish Skin as a Biomaterial for Biomedical Applications, Mar Drugs. 2018 Dec; 16(12): 495.
- Dave D. et al.: Availability of marine collagen from Newfoundland fisheries and aquaculture waste resources, Bioresource Technology Reports Volume 7, September 2019.
- Jafari H. et al.: Fish Collagen: Extraction, Characterization, and Applications for Biomaterials Engineering, Polymers (Basel). 2020 Oct; 12(10): 2230.