Psychologia

Bioflawonoidy w cytrusach chronią mózg

Cytrusy mogą zmniejszać ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu. Swoją niezwykłą moc zawdzięczają kolorom, a ściślej specjalnym barwnikom – bioflawonoidom. Jeden z nich (flawonon) został bohaterem badania naukowego, które wykazało, że kobiety, które jadły dużo bioflawonoidów cytrusowych były o 19% mniej narażone na ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu, niż panie, które spożywały najmniejsze ilości pomarańczy czy grejpfrutów.

Owoce chronią swoje cenne składniki pod cieniutką skórką. Prawdziwą tarczę zapewniają im związki, które widzimy najwyraźniej. Te czarujące wzrok odcienie czerwieni, soczyste szkarłaty, gorące żółcie i cała paleta kolorów tworzone są przez barwniki – bioflawonoidy. Do tej pory wyodrębniono ponad 4000 substancji chemicznych kryjących się pod hasłem “bioflawonoidy”.

Naukowcy od lat dokładnie przyglądają się tym substancją. Skoro bowiem potrafią one chronić owoce, to może są też w stanie pomóc człowiekowi? Badacze znaleźli tysiące dowodów na to, że flawonoidy faktycznie chronią nasz organizm.

Przede wszystkim dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym. Są bowiem w stanie powstrzymać wolne rodniki (agresywne formy tlenu) przed niszczeniem komórek naszego ciała. Działanie bioflawonoidów jest jednak bardzo wszechstronne.

Bioflawonoidy na ratunek mózgu

Bardzo ciekawe wnioski wyciągnęli naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii (UEA) w Wielkiej Brytanii. Na łamach magazynu Stroke ujawnili oni swoje badania, według których kobiety spożywające największe ilości flawanonów (podklasy flawonoidów) miały o 19 proc. mniejszą szansę niedokrwiennego udaru mózgu w porównaniu w porównaniu z paniami, które spożywały najmniej owoców cytrusowych.

Doktor Aedín Cassidy z UEA przeanalizował wraz ze swoimi współpracownikami dane dotyczące 69 622 kobiet. Wzięły one udział w 14-letniej obserwacji podczas których zbierano informacje między innymi o ich stanie zdrowia i diecie. Zespół z Uniwersytetu Wschodniej Anglii zbadał relacje sześciu podklas głównych flawonoidów powszechnie spożywane w diecie (flawanonów, antocyjanów, flawan-3-oli, polimerów flawonoidów, flawonoli i flawonów) z ryzykiem wystąpienia udaru.

Chronione naczynia krwionośne

– Po 14 latach obserwacji zauważyliśmy, że wysokie spożycie flawanonu było związane z 19-procentowym zmniejszeniem ryzyka udaru niedokrwiennego mózgu. Zgadza się to z innymi udokumentowanymi badaniami wskazującymi na działanie ochronne owoców cytrusowych – tłumaczył Cassidy, przyznając jednocześnie, że poznanie dokładnych mechanizmów ochronnej roli flawononów wymaga dalszych badań.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii uważają, że flawanon chroni nas dzięki swojemu wpływowi na poprawę czynności naczyń krwionośnych oraz działanie przeciwzapalne.

– Badania wykazały związek między jedzeniem większych ilości owoców, warzyw, a szczególnie spożyciem witaminy C redukcją ryzyka udaru – uważa Cassidy.

Źródła:

  1. Dietary Flavonoids and Risk of Stroke in Women
  2. “Naryngenina i jej pochodne – flawanony o wielokierunkowej aktywności farmakologicznej”, Loretta Pobłocka-Olech, Karina Marcinkowska, Mirosława Krauze-Baranowska, Postępy Fitoterapii 1/2006 (str. 16-22)
Komentarze