Astaksantyna – poznaj jej potężne właściwości
W wodnych głębinach ukrywa się jeden z najpotężniejszych przeciwutleniaczy, jakie zna człowiek. Astaksantyna z alg i jej właściwości znane są jednak niewielu. Czas to zmienić!
Wyobraź sobie, proszę, antyoksydant o sile nieporównywalnie większej niż wszystkie znane ci dotychczas składniki diety, którym przypisuje się właściwości przeciwutleniające. Zapewne znane Ci są właściwości witaminy C, która wymiata w organizmie człowieka wolne rodniki. Astaksantyna wygasza je 6000 razy skuteczniej. Ogłosił to w 2007 roku zespół japońskich ekspertów.
Na Uniwersytecie w Osace ujawnili, że przeciwutleniający potencjał astaksantyny jest:
- 75 razy większy od kwasu alfa-lipolowego
- 550 razy większy od zielonej herbaty
- 800 razy większy od koenzymu Q10
- 6000 razy większy od witaminy C
Co znajdziesz w tym artykule
Właściwości astaksantyny. Czyli co to?
Astaksantyna jest rodzajem barwnika lub bardziej szczegółowo – karotenoidem. To, że jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów występujących w naturze, wynika z jej budowy, dzięki której może wnikać pomiędzy warstwy błony komórkowej. Zmienia jej przepuszczalność i usztywnia ją, utrudniając tym samym wnikanie związków utleniających do wnętrza komórki.
Na co działa astaksantyna?
Prawie każda komórka w naszym ciele może odnieść korzyści z właściwości astaksantyny. Oczy, skóra, mózg, serce potrzebują wsparcia antyoksydacyjnego.
Astaksantyna:
- to nie tylko niezwykle silny przeciwutleniacz,
- zmniejsza także stopień oksydacji cholesterolu,
- chroni narząd wzroku zabezpieczając go przed promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami,
- oddziałuje neuroprotekcyjnie wspomagając pracę mózgu.
Z czego czerpać astaksantynę?
Astaksantyna jest pięknym przykładem tego, jak bardzo natura jest ze sobą powiązana. Najbogatszym źródłem przeciwutleniającego barwnika jest alga Haematococcus pluvialis. Zazwyczaj jest ona zielona, ale jej komórki wypełniając się astaksantyną przybierają intensywnie różową barwę. Alga ta jest częścią wielkiego łańcucha pokarmowego. Tworzy piękne czerwienie i róże, które widzimy na przykład u łososia czy flamingów. Co ciekawe, flamingi rodzą się z białymi piórami im więcej jednak jedzą skorupiaków, karmionych algami, lub samych alg, tym ich pióra zyskują intensywniejszy, różowy kolor. Podobnie jest z mięsem łososi – to karotenoidy nadają im apetyczny kolor.
Jaki preparat z astaksantyną?
Podstawą zdrowego żywienia powinna być dobrze zbilansowana dieta. Jeśli jednak uznamy, że potrzebujemy więcej astaksantyny to warto rozważyć suplementację. Ponieważ najbogatszym źródłem jest alga Haematococcus pluvialis, warto szukać produktów, które informują o takim źródle na etykiecie. Ponieważ astaksantyna jest rozpuszczalna w tłuszczach, dobrze by w kapsułce znajdował się także jakiś olej, na przykład słonecznikowy. Można także rozważyć źródła zwierzęce, czyli preparat z dzikiego łososia alaskańskiego Nerka.
Źródła:
- Mar Drugs. 2014 Jan; 12(1): 128–152.
- J. Atheroscler Thromb. 2000;7(4): 216-22.
- J. Clin Biochem Nutr. 2009 May; 44(3): 280–284.