Nie daj się grypie
Chyba każdy z nas doświadczył grypy. Najczęściej zimą. Niezbyt często zdajemy sobie sprawę z tego, że jest to niebezpieczna choroba, która może zakończyć się śmiercią.
Grypa jest chorobą wywołaną przez wirusy z rodziny Orthomyxoviridae. Z kolei wirusy dzielą się na trzy rodzaje: typu A, typu B oraz typu C1. Tak naprawdę jest to cały zespół objawów, który ma związek z ostrym zakażeniem układu oddechowego. Mechanizm rozwoju choroby jest dosyć złożony. Wirus atakuje bowiem najpierw nabłonek naszych dróg oddechowych (górny i dolny odcinek). Objawy choroby są wynikiem wywoływanej w ten sposób reakcji zapalnej, czyli obronnej organizmu.
Co znajdziesz w tym artykule
Objawy grypy
Najczęściej pierwsze objawy pojawiają się szybko, mogą to być m.in:
- Wysoka gorączka
- Dreszcze
- Uczucie osłabienia i zmęczenia
- Bóle mięśni, kości i stawów
- Bóle głowy
- Kaszel
- Zapalenie spojówek
- Krwawienie z nosa
Gdy zaobserwujemy u siebie objawy, należy udać się na konsultację do lekarza. Grypa to choroba wirusowa, której nie wolno lekceważyć. Mogą jej towarzyszyć powikłania. Najczęstsze to zapalenie płuc i oskrzeli, angina paciorkowcowa, zaostrzenia chorób przewlekłych (np.: płuc, astmy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, przewlekłej niewydolności serca).
Zima: szczyt zachorowań na grypę
Szczyt zachorowań na grypę i infekcje grypopochodne trwa w Polsce od stycznia do marca. To wówczas nasz organizm jest osłabiony niższym poziomem witaminy D we krwi. Niska temperatura także sprzyja rozwijaniu się wirusów. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization – WHO) podaje, że przebieg choroby może mieć zakres od łagodnego do ciężkiego, a nawet śmierci. Hospitalizacja i śmierć występują głównie wśród grup wysokiego ryzyka. Szacuje się, że na całym świecie roczne epidemie spowodują około 3 do 5 milionów przypadków ciężkiej choroby i około 290 000 do 650 000 zgonów. Najbardziej narażone na ciężki rozwój choroby są osoby powyżej 65. roku życia.
Zaszczep się przed grypą
Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zaleca profilaktyczne szczepienia ochronne przeciwko grypie. Nie zabezpieczają one jednak w 100% przed zachorowaniami (są skuteczne w około 70-90% przypadków szczepionych).
Eksperci podkreślają więc znaczenie profilaktyki. Aby zrozumieć je wagę warto przyjrzeć się mechanizmowi roznoszenia choroby. Wirus atakuje drogą kropelkową. Źródłem jest chora osoba, która kicha, kaszle, zostawia wirusy na różnych przedmiotach nas otaczających.
Grypa wisi w powietrzu
Do niedawna uważano, że osoba zarażona jest niebezpieczna dla otoczenia, gdy kaszle lub kicha. Pewnym przełomem były jednak badania wykonane na zlecenie amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia oraz Centra Kontroli i Prewencji Chorób.
– Stwierdziliśmy, że zakażeni grypą ludzie zanieczyszczają otaczające ich powietrze wirusem bez kaszlu i kichania – wyjaśnia dr Donald Milton, dr, DrPH, profesor z Wyższej Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Maryland, nadzorujący zlecone badania.
– Ludzie z grypą wytwarzają infekcyjne aerozole. To małe kropelki, które pozostają zawieszone w powietrzu przez długi czas. Robią to nawet wtedy, gdy nie kaszlą, a zwłaszcza w pierwszych dniach choroby – dodaje Donald Milton.
Badacze apelują więc, by osoby chore na grypę zostały w domu i nie zarażały innych.
Grypa. Jak się zabezpieczyć?
Wciąż jednak ważna jest higiena – mycie rąk, na których mogą być wirusy pozostawione na otaczających nas przedmiotach przez osoby chore. Warto także regularnie wzmacniać układ odpornościowy. Badania wykazują, ze regularnie stosowanie witaminy C poprawia funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, a przyjmowanie dużych dawek w trakcie choroby może skrócić jej czas. Także cynk wpływa na skrócenie czasu choroby. Ważny jest także odpowiedni poziom metabolitów witaminy D. W sposób naturalny spada on, gdy słońca jest mniej (witamina D aktywowana jest w skórze pod wpływem promieni UV), dlatego warto rozważyć suplementację dobrej jakości preparatem. Na nasz system odpornościowy pozytywnie wpływa także jeżówka, żeń-szeń, propolis, czosnek.