Pożytki z diety znikają po roku
Utrata wagi, niższe ciśnienie krwi i lepsze samopoczucie – to główne pożytki z dobrze przeprowadzonej diety odchudzającej. Niestety wiele wskazuje, że większość z nich znika już po roku.
Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w przeciągu ostatnich 45 lat. Wraz ze wzrostem wyrósł cały przemysł skupiony wokół produktów dietetycznych, a kolejne cudowne diety sprawiały, że ich twórcy zarabiali miliony. Pierre Dukan, autor popularnej diety wysokobiałkowej nazwanej od jego nazwiska, tylko w trzy lata sprzedał na całym świecie 11 milionów kopii swojej książki, a jego firma osiągnęła wartość 38 milionów euro. I to pomimo faktu, że za Rada Lekarska Francji zawiesiła Dukana w prawach do wykonywania zawodu za przepisywanie pacjentom groźnego leku.
Czasowe efekty diety
Opublikowane w lutym tego roku w British Medical Journal badania międzynarodowej grupy naukowców pokazują wyraźnie, że efekty nawet dobrze zbilansowanej diety są czasowe. Badania skoncentrowane były wokół faktorów związanych z chorobami układu krążenia. Sprawdzano m.in. poziomy wyjściowe i końcowe ciśnienia krwi, cholesterolu LDL oraz spadek wagi. Porównano wyniki ogromnej, bo liczącej ponad 21 tysięcy osób, grupy pacjentów o średniej wieku wynoszącej 49 lat. Wszyscy ci ludzie zadeklarowali stosowanie którejś z popularnych diet lub sposobu żywienia zarekomendowanego przez specjalistę. Wśród najczęściej wymienianych były diety Atkinsa, DASH, Zone oraz dieta śródziemnomorska.
Największą utratę wagi zanotowano u pacjentów stosujących diety Atkinsa i DASH, średnio między 3,5 a 5 kg. Żadna z diet nie podniosła znacznie poziomu tzw. dobrego cholesterolu, choć wszystkie doprowadziły do obniżenia poziomu cholesterolu LDL. Każda z diet wpłynęła na obniżenie ciśnienia krwi, co należy uznać za pozytywne wieści.
Pomyśl o diecie śródziemnomorskiej
Kłopot w tym, że już po roku od pierwszy pozytywnych efektów stosowania diety, wszystkie wymienione wyżej faktory wracały do wcześniejszego poziomu lub się do niego zbliżały. Zanotowano to u niemal wszystkich badanych osób, poza tymi stosującymi dietę śródziemnomorską. Ci pacjenci, choć nie stracili dużo na wadze, nie stracili też tak drastycznie pozostałych efektów diety. O dobroczynnym wpływie diety śródziemnomorskiej możesz przeczytać pod tym linkiem.
Kierując się tymi wynikami badacze rekomendują wybór diety możliwie różnorodnej żywnościowo i bliskiej preferowanemu sposobowi odżywiania się, bo tylko taka ma szansę przynieść stosunkowo trwałe efekty zdrowotne. Lub przynajmniej zredukowanie spożycia cukru, węglowodanów i utwardzonych olei roślinnych zastępując je owocami, produktami z pełnego przemiału, pestkami i przede wszystkim warzywami. Okazuje się, że mierząc długofalowo jest to lepsze dla naszego zdrowia, niż każda, nawet restrykcyjnie stosowana dieta.
Źródło:
BMJ. 2020 Apr 1;369:m696.