Właściwości pokrzywy. Moc pod igłą

Właściwości pokrzywy. Moc pod igłą

Moc pokrzywy rozpalała głowy Wikingów, fascynowała afrykańskich szamanów, przyciągała tybetańskich mnichów. Dziś wiemy, że w pokrzywie drzemie potencjał mogący się równać mnogością zastosowań z małą apteką.

Pokrzywa często zaprząta uwagę badaczy dzięki swojemu szerokiemu spektrum działania. W laboratoriach naukowych stale trwają doświadczenia z różnymi ekstraktami uzyskiwanymi z pokrzyw i wciąż dowiadujemy się o nowych właściwościach rośliny, która tak często jest uznawana za uprzykrzający życie chwast. Udowodniono, że pokrzywa może wspierać organizm człowieka w następujący sposób:

Co znajdziesz w tym artykule

Właściwości zdrowotne pokrzywy

  • Wspomaga redukcję stanów zapalnych płuc
  • Działa wykrztuśnie
  • Wspiera cyrkulację żylną
  • Pomaga redukować uczucie zmęczonych i ciężkich nóg
  • Pomaga wzmacniać kości
  • Pomaga wzmacniać włosy
  • Pomaga wzmacniać paznokcie
  • Wzmacnia układ ruchowy
  • Wpływa pozytywnie na zdrowie stawów
  • Pomaga w utrzymaniu elastyczności stawów, mięśni i ścięgien
  • Wspomaga funkcję wydalniczą nerek
  • Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
  • Zmniejsza anemię

Dlaczego pokrzywa parzy?

Pokrzywa wykształciła w sobie ciekawe mechanizmy obronne, które bronią ją prze zwierzętami. Pokryta jest więc drobnymi igiełkami na pierwszy rzut oka wyglądającymi jak delikatny mieszek. Tak naprawdę są to małe rurki z krzemionki i węglanu wapnia. Gdy je potrącimy, krucha struktura pęka, a rurka może wbić się w skórę uwalniając toksalbuminy oraz histaminy i kwas mrówkowy. Pojawia się pieczenie (efekt działania kwasu) i bąbel (reakcja na histaminę).

Co skrywa pokrzywa?

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale pokrzywa to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Naukowcy podzielili warzywa, owoce i zioła na cztery grupy (A, B, C, D) pod kątem zawartości kwasu askorbinowego. Pokrzywa została zakwalifikowana do najwyższej grupy A! Ma w sobie 600 mg witaminy C na 100 g.
Około 20% masy pokrzywy to białko. Olej z nasion pokrzywy to źródło wielonienasyconych, jednonienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, z przewagą kwasu linolowego i oleinowego.
W skład wchodzą także takie związki jak: acetofenon, acetylocholina, aglutynina, alkaloidy, kwasy: masłowy, kawowy, kumarowy, mrówkowy, bursztynowy, palmitynowy, pantotenowy, neochlorogenowy, octowy, szczawiowy, fosforowy, kawoilojabłkowy, glikolowy oraz kwas linolowy i linolenowy, chlorofil, cholina, folacyna, histamina, flawonoidy, koproporfiryna, lektyny, lecytyna, lignany, kwercetyna, skopoletyna, serotonina, sterole oraz terpeny, violaksantyna, ksantofil, witaminy A, C, E i K, oraz cukry.

Pokrzywa na kości

Bardzo istotną witaminą dla naszego organizmu jest – K. Tymczasem w 100 g pokrzywy znajduje się aż 623% dziennego zapotrzebowania na ten składnik! Witamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Roślina ma także sporo wapnia (48% dziennego zapotrzebowania w 100 g), a witamina K bierze udział w dystrybucji tego minerału w organizmie.

Stop anemii z pokrzywą

Pokrzywa zawiera stosunkowo niewiele żelaza (1,6 mg w 100 g) więc na pierwszy rzut oka jest mało przydatna w walce z anemią. Warto jednak przyjrzeć się uważniej pozostałym składnikom tej rośliny. Zawiera przecież witaminę C, miedź i sporo witaminy A – wszystkie te substancje wspierają przyswajanie żelaza przez organizm. Na dodatek pokrzywa zawiera także foliany, których niedobory prowadzą do anemii. Jak więc widać parząca roślinka w bardzo synergiczny sposób wpływa na nasze zdrowie.

Źródła treści:
1. Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.). Marzena Pieszak, Przemysław Mikołajczak. Postępy Fitoterapii 4, s. 199-204

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.