Zdrowie

Witamina D budzi nadzieję na walkę z pandemią Covid-19

Naukowcy wciąż poszukują skutecznego leku i szczepionki, która pozwoliłaby na walkę z pandemią koronawirusa SARS-Cov-2, wywołującego chorobę Covid-19. Jednocześnie trwają badania nad wykorzystaniem witamin do wzmacniania naszego systemu immunologicznego.

Aby w pełni zrozumieć poniższy artykuł trzeba wziąć pod uwagę kilka faktów naukowych. Opisane poniżej badania ukazują jedynie fragment z ogromnej bazy innych doświadczeń prowadzonych obecnie w szpitalach, laboratoriach. Żadne z poniższych badań nie rozstrzyga o efektywności składnika na dużej próbie osób, a jedynie opisuje mechanizmy i wyniki na konkretnych zbiorach badanych. Sam wirus jest stale poznawany i wiemy, że w tej chwili wdrażane są różne strategi walki z nim w zależności od stanu zdrowia, dostępnych środków i wielu innych czynników. Dlaczego to takie ważne? Poniżej nie podajemy przepisu na „cudowny lek”. Prezentujemy jedynie dostępne doniesienia naukowe na wybrany temat.

Suplementacja witaminy D w celu ochrony przed koronawirusem

Ciekawe spostrzeżenie opisali w swojej pracy badacze z Anglii[1]. Postanowili oni przeanalizować średnie poziomy witaminy D w 20 krajów europejskich, dla których mogli także zdobyć dane dotyczące zachorowalności i śmiertelności spowodowanej przez Covid-19. Petre Cristian Ilie, Simina Stefanescu oraz Lee Smith stwierdzili, że w starzejącej się populacji takich krajów jak Hiszpania, Włochy i Szwajcaria średnie poziomy witaminy D są bardzo niskie. Jest to również najbardziej wrażliwa grupa populacji w przypadku COVID-19. Autorzy doradzają suplementację witaminy D w celu ochrony przed zakażeniem SARS-CoV2.

Dowody na to, że suplementacja witaminy D może zmniejszyć ryzyko infekcji i zgonów związanych z grypą i COVID-19

Dosyć radykalny tytuł nadali swojej pracy naukowcy, którzy opublikowali wyniki swoich badań w kwietniowym magazynie „Nutrient”: „Dowody na to, że suplementacja witaminy D może zmniejszyć ryzyko infekcji i zgonów związanych z grypą i COVID-19”.[2]
Opisali w nim mechanizmy w odpowiedzi immunologicznej organizmu, w których bierze witamina D.

„Mogą one obniżać wskaźniki replikacji wirusa i zmniejszać stężenia cytokin prozapalnych, które wytwarzają zapalenie uszkadzające wyściółkę płuc, prowadząc do zapalenia płuc, a także zwiększają stężenie cytokin przeciwzapalnych” – piszą naukowcy.

Ich zdaniem dowody potwierdzające rolę witaminy D w zmniejszaniu ryzyka COVID-19 obejmują między innymi to, że:

  • wybuch nastąpił zimą (wówczas stężenie 25-hydroksywitaminy D (25 (OH) D) jest najniższe) że liczba przypadków na półkuli południowej pod koniec lata jest niska;
  • stwierdzono, że niedobór witaminy D przyczynia się do zespołu ostrej niewydolności oddechowej;
  • wskaźniki śmiertelności przypadków rosną wraz z wiekiem i chorobami przewlekłymi, które są związane z niższym stężeniem 25 (OH) D.

W magazynie Nutrition czytamy więc, że aby zmniejszyć ryzyko zakażenia, zaleca się osobom zagrożonym grypą i/lub COVID-19 rozważenie ​​przyjmowania 10 000 IU dziennie witaminy D3 przez kilka tygodni w celu szybkiego zwiększenia stężenia 25 (OH) D, a następnie 5000 IU dziennie. Celem powinno być podniesienie stężenia 25 (OH) D powyżej 40–60 ng/ml (100–150 nmol/l). W leczeniu osób zarażonych COVID-19 przydatne mogą być wyższe dawki witaminy D3.
Badacze zastrzegają jednak, że w celu oceny tych zaleceń należy przeprowadzić randomizowane kontrolowane badania i badania dużej populacji.

W Irlandii też zalecają suplementację witaminą D

Nieco inne zalecenia opisali irlandzcy naukowcy z Dublina. Swoją pracę odnoszą bowiem do własnego kraju.

„Osobom starszym, pacjentom w szpitalach, mieszkańcom domów opieki i innym wrażliwym grupom (np. z cukrzycą lub upośledzoną funkcją immunologiczną, osoby o ciemniejszej skórze, wegetarianie i weganie, osoby z nadwagą lub otyłością, palacze i pracownicy służby zdrowia) powinny pilnie suplementować witaminę D w ilości 20-50 µg/d zwiększając swoją odporność na Covid-19″ – czytamy w Irish Medical Journal.[3]

Badacze takiej rekomendacji udzielają także ogólnej populacji dorosłych.

O normach ustalonych w Polsce możemy przeczytać w innym artykule o witaminie D na naszej stronie.

Źródła:

[1] Petre Cristian Ilie, Simina Stefanescu, Lee Smith et al. The role of Vitamin D in the prevention of Coronavirus Disease 2019 infection and mortality, 2020.04.08

[2] Grant, W.B.; Lahore, H.; McDonnell, S.L.; Baggerly, C.A.; French, C.B.; Aliano, J.L.; Bhattoa, H.P. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients 2020.12. 988.

[3] McCartney DM, Byrne DG. Optimisation of Vitamin D Status for Enhanced Immuno-protection Against Covid-19. Ir Med J. 2020;113(4):58. 2020.04.03.

Komentarze