Metionina sprzyja dobremu samopoczuciu

Metionina sprzyja dobremu samopoczuciu

Czy jedzenie białek może wpłynąć na nasz nastrój? Zdaniem naukowców niski poziom metioniny zwiększa ryzyko depresji. Warto więc zwrócić uwagę na właściwą dietę, by nie dać się przygnębieniu.

Jeśli myślimy o metioninie i jej związku na nasze samopoczucie, warto zdać sobie sprawę z tego, że nasz organizm nie jest w stanie jej sam produkować. W związku z tym trzeba ją dostarczać wraz z dietą. Niedobór metioniny może przejawiać się podwyższonymi wskaźnikami cholesterolu aż po zniszczenie wątroby.

Gdy zjadasz jajka, ryby, drób i mięso, dostarczasz swojemu organizmowi właśnie metioninę. Po posiłku bogatym w orzechy, rośliny strączkowe także w Twoim organizmie pojawia się więcej tego aminokwasu. To jednak dopiero początek, bardzo ciekawej wędrówki.

Zwiększone ryzyko depresji

We wnętrzu naszego ciała nieustannie zachodzi bardzo ważna reakcja – metylacja. Różne substancje cały czas tracą atomy węgla i wodoru, lub je zyskują. Nie inaczej dzieje się z metioniną. Nie wdając się w szczegóły w efekcie może powstać SAMe (s-adenozylometionina).

To bardzo ważna substancja może nas ona bowiem chronić przed wolnymi rodnikami, czyli niszczycielskimi formami tlenu jak i… depresją.

Niedobór metioniny prowadzi natomiast do obniżenia poziomu SAMe i tym samym zwiększa ryzyko depresji. W badaniach przeprowadzonych w McGill University, naukowcy Simon N. Young i Marjan Shalchi uzupełnili dietę połowy grupy modeli laboratoryjnych metioniną a drugą połowę syntezą SAMe, suplementem stosunkowo drogim i nietrwałym.

Metionina lepsza niż SAMe

W wynikach opublikowanych w styczniu 2005 r., w „Journal of Psychiatry & Neuroscience,” Young i Shalchi podali, że suplement złożony z metioniny podwyższał poziom SAMe w podawany w niższych dawkach niż udało się to osiągnąć podając suplement SAMe.

Należy jednak pamiętać, że z metioniną nie należy przesadzać. Jest to jeden z argumentów za tym, by stosować zrównoważoną dietę i zwracać uwagę na produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego, które spożywane w zbyt dużych ilościach mogą powodować nadmierny poziom metioniny we krwi.

Źródła:

  1. The effect of methionine and S-adenosylmethionine on S-adenosylmethionine levels in the rat brain
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.